Suomi on kateellisten ihmisten maa. Jos sä menestyt, sut lytätään.

Nokia on menestystarina millä mittarilla tahansa mitattuna. Nyt maineen tahraus on käynnissä. Tämä on puhdasta logiikkaa sillä syy (=menestys) aiheuttaa seurauksen (=kiristys, uhkailu ja toiminnan vaikeuttaminen) ja tällä kertaa oli käydä hassusti: oli uhattuna, että Nokian ja muiden yritysten, myös UPK:n, toimintaan olisi löyty kapuloita. On tahoja, jotka haluavat Nokian ja monen muun ulos Suomesta. Lex Nokian vastainen kamppailu on osa tätä pyrkimystä. Milloinkahan Nokialla saa riittää?

Kohta Nokialla saa riittää aivan varmasti. On turha anella takaisin suututettua karhua. Onneksi tällä kertaa vielä selvittiin säikähdyksellä.

Tämä asia liippaa meitä, UP-konsernia, vähän turhan läheltä. Miten niin? On nimittäin olemassa porttiteoria, joka selittää huumeiden käytön vaiheita. Sen avulla selitän mistä tässä saattaa olla kyse (tulevat vuodet näyttävät). Näet nyt on ensin Nokia jota ajetaan pois, huomenna se voi olla jokin pienempi toimija kuten UP-konserni. Kun portit kerran avataan ovat auki molempiin suuntiin.

Kerrataanpa mistä koko rumbassa on kyse. Mikä on Lex Nokia ja mitä siitä pitäisi ajatella?

Lex Nokialla tarkoitetaan sähköisen viestinnän tietosuojalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muutosehdotusta. Se on tänä päivänä täyttä todellisuutta, sillä eduskunta teki viisaan päätösen keskiviikkona. Laki on ehta, sillä se mahdollistaa omaisuuden valvonnan ja tämän johdannaisen: työntekijöiden seuraamisen. Historian aikana on kokeiltu hevosia joiden kärryjä ei kukaan aja. Niille on käynyt että 9/10 laukkasi suoraan metsään.

Lex Nokia selventää niin Nokian kuin meidänkin oikeutta käsitellä sähköisen viestinnän tunnistamistietoja. Se selventää vuoden 2004 lakia, joka on ollut aivan liian tulkinnanvarainen ja jättänyt työntekijän tavallaan tuuliajolle ja täysin vastuuttomaan tilaan ilman ohjausauktoriteettiä. Laki tekee selväksi miten tunnistamistietoja on mahdollista käyttää innovatiisiveen tekniseen kehittämiseen, luvattoman ja ohjeiden vastaisen käytön selvittämiseen, sekä sellaiseen semiautomaattiseen tilastolliseen nopea-analyysiin joka saattaa joskus suuryrityksissä olla tarpeen. Tätä tehtävää ei saa jättää kenenkään omille niskoille, vaan operatiivinen johto kantaa siitä aina viimekädessä vastuun.

Laista on julkisuudessa esitetty paljon vääriä väitteitä, panettelua. Monenlaista lain solvaamista ja välillisesti myös Nokia ja muiden suurten toimijoiden tahraaminen on tapahtunut. Tosiasiassa laki on 100% hyvä. Sen olen yllä jo perustellut. Se mahdollistaa dynaamisen liiketoiminnan ja osaltaan rauhoittanee villinä tornadona riehuvaa finanssikriisiä. On aivan oikein, että eräs yhtiö uhkasi lähteä Suomesta ellei laki olisi toteutunut. Tätä olisi harkinnut myös UP-konserni.

Mihin tämä maa on menossa?

Eduskunnan eilen tekemän viisaan päätökseen jälkeen näyttäisi, että toistaiseksi ihan mukiinmenevään suuntaan ja voimme huokaista helpotuksesta.Yllättynyt